Column Gerard Kemna

1 maart 2021

Het is weer campagnetijd.

Nog twee weken en dan mogen we weer naar de stembus. Mogen omdat dat in Nederland een recht is. Zelf voel ik het als moeten, niet met tegenzin natuurlijk maar moeten omdat je gebruik moet maken van je recht om mee te beslissen. Meebeslissen hoe Nederland ingericht dient te zijn.

Ik ben nog niet zo lang een actieve PvdA’er, een jaar of 8 nu en dit wordt de 7e verkiezingscampagne waarin ik een bijdrage kan en wil leveren.

En ja dat gaat nu toch wel heel anders dan eerder. Dat is erg jammer. Uiteraard kun je een poster voor het raam hangen en meehelpen om flyers en andere PvdA uitingen te bezorgen via de brievenbus. Dat doen we overigens met velen, een kleine 20 Hengelose leden helpen mee in deze campagne.

Maar ik mis heel erg dat je even een persoonlijk praatje kunt maken. Met voor- en tegenstanders van onze koers. Het maakt dan niet uit of mensen PvdA willen stemmen, het is altijd goed om te vernemen wat er leeft onder de bewoners van Hengelo. En ook al was het soms bizar winterweer, rondgaan met rozen langs de deur of de marktkraam bemannen gaf altijd veel voldoening. En natuurlijk leefde ik dan ook met het idee dat het ons de nodige stemmen opleverde. Ik had nooit gedacht dat ik het zo zou missen om de marktkraam te bemannen of ’s avond in woonwijken rozen rond te brengen. Nu pas besef je goed hoe waardevol dat was en hoeveel waardering dat uiteindelijk altijd weer opleverde. En ook niet onbelangrijk, hoe gezellig het was om ‘samen’ actie te ondernemen.

In Hengelo voeren op dit moment de twee Overijsselse kandidaat Kamerleden zelf ook nog fors campagne. Naast het feit dat ze af en toe fysiek in Hengelo aanwezig zijn wordt er ook een grote brievenbus actie gehouden. Als het goed gaat wordt deze week een brief verspreid in een aantal Hengelose woonwijken. Onze Overijsselse kandidaten zijn Attiya Gamri en Yara Hummels.  Posters van hen zijn ook geplaatst op diverse locaties.

Uiteraard volg ik ook de landelijke media en dan vooral Lilianne Ploumen. Ik vind het knap wat ze doet. Toch redelijk onvoorbereid aan deze campagne begonnen, houdt ze zich goed staande. Gewoon, nuchter en duidelijk aangeven dat het anders moet in Nederland. Dat spreekt mij aan. Ik weet ook wel dat de journalisten graag een gamechanger hadden gezien. Voor hen interessant, maar Lilianne is wel ons boegbeeld en maakt duidelijk waar de partij voor staat.

Gerard Kemna, fractievertegenwoordiger