Column Imdat Yikilmaz

14 maart 2021

Verkiezingen in Corona tijd

Net zoals vele andere dingen in Corona tijd hebben we ook bijzondere veranderingen in de manier waarop we kunnen stemmen voor de 2de kamer verkiezingen in 2021. De verkiezingen zijn uitgesmeerd over 3 dagen (15, 16 en 17 maart 2021) waarbij de eerste 2 dagen bedoeld zijn voor de ouderen en de kwetsbaren in onze maatschappij en kunnen 70-plussers per brief vanuit huis hun stem uitbrengen. Daarnaast krijgt iedereen in de stemlokalen een rood stempotlood die je na het stemmen mee mag nemen naar huis. Allemaal maatregelen om de verspreiding van het Corona virus af te remmen.

1 van de belangrijkste verkiezingsthema’s is de bouw van vele woningen om de huidige krapte op de woningmarkt op te lossen. Wat mij betreft moet een groot deel van deze woningen in het betaalbare en goedkope segment komen aangezien de huidige huur- en koopprijzen de pan uit rijzen. Naast minima kunnen de mensen met een inkomen net boven modaal ook erg moeilijk aan een betaalbare woning komen. Voor minima betekent dit dat men een belangrijk deel van hun inkomen kwijt is aan woonlasten waardoor er steeds minder overblijft voor de dagelijkse levensbehoeften. Steeds meer mensen uit deze groep kloppen aan bij de voedselbank. Iets wat niet nodig zou moeten zijn in een land als Nederland.

De groep die daarboven zit met een inkomen net boven modaal heeft het ook niet makkelijk. Zij vallen vaak net buiten de boot bij veel regelingen en een sociale huurwoning vaak niet toegankelijk is omdat ze net iets te veel verdienen. Een koopwoning behoort vaak ook niet tot de mogelijkheden vanwege de gestegen woningprijzen of een studieschuld. Deze mensen zijn dan aangewezen op de dure particuliere huurmarkt waardoor ook zij weinig geld overhouden voor hun dagelijkse levensbehoeften.

De oplossingen voor deze problematiek liggen wat mij betreft in de grootschalige bouw van zowel huur- als koopwoningen in het goedkope en betaalbare segment en de verlaging of afschaffing van BTW op de eerste levensbehoeften.

Dit is broodnodig voor een eerlijker Nederland.

Waar ben je naar op zoek?