Column Imdat Yikilmaz

5 juli 2021

De vergaderingen van de gemeenteraad vinden al enkele weken weer fysiek plaats in het stadhuis en afgelopen weekend hebben we onze 1e fysieke werkbezoek achter de rug naar de begraafplaats aan de Bornsestraat. Dit Rijksmonument is wederom een erg bijzonder stukje Hengelo waar ik, geboren en getogen Hengeloër, niet eerder binnen ben geweest. Van de ene kant erg raar dat ik tot nu toe dit bijzonder stukje Hengelo niet eerder heb bezocht maar van de andere kant ook wel weer normaal aangezien een begraafplaats nou niet echt een bezienswaardigheid is naar mijn mening.

De zomervakantie is nabij maar in de gemeenteraad hebben we nog belangrijke vergaderingen staan onder andere om de jaarstukken en de kadernota te bespreken. Bij de jaarstukken kijken we naar de financiën van het afgelopen jaar waarbij Corona een erg belangrijke factor is geweest in het wel of niet doorgaan van bepaalde projecten en investeringen. Mede hierdoor zien we allerlei plussen in verschillende programma’s in de jaarrekening maar dit is dus vaak niets anders dan geld wat (nog) niet uitgegeven is.

In de kadernota daarentegen kijken we vooruit naar de komende 4 jaren. Hier is duidelijk te zien dat de tekorten om de jeugdhulp en de WMO oplopen en dat we geld uit de algemene reserve moeten trekken om een sluitende begroting te krijgen. Hierbij is het nog steeds het wachten op de beloofde gelden vanuit het rijk om deze tekorten te dichten.

Zoals eerder gezegd staat de zomervakantie voor de deur en zijn de meeste Corona maatregelen weer teruggedraaid. Dit geeft mij en velen om mij heen een goed gevoel en daarmee gaan we met een positief gevoel de zomervakantie in. Van de andere kant komen er ook weer donkere wolken op ons af met de deltavariant die weer oprukt en landen die hun Corona maatregelen weer in het leven roepen. Vaccins die juist wel of juist niet bescherming bieden tegen deze deltavariant.

De ene dag goed nieuws en de dag erna weer slecht nieuws, moe word ik er wel van maar jah. We gaan eerst maar even genieten van de zomervakantie, daarna zien we wel weer hoe de vlag erbij hangt.