Column Marie-José Luttikholt

Door Marie-José Luttikholt op 31 januari 2021

Verwarring

Afgelopen week werd ik compleet in verwarring gebracht. Ik was namelijk in de veronderstelling dat de ME vorig weekend, inclusief de maandag en dinsdag de grootste oefening aller tijden heeft gehouden. Ik was erg onder de indruk hoe zij alle figuranten hadden gecast. Het inlevingsvermogen van deze mensen was enorm. Ze maakten het de ME zeker niet gemakkelijk. Ik vond wel dat ze soms over het randje gingen, met het inslaan van ruiten en het plunderen van de verschillende winkels.  Het was netter geweest de eigenaren hiervan vooraf op de hoogte te stellen zodat zij niet totaal geëmotioneerd achter hoefden te blijven en pas een paar dagen later te horen kregen dat de schade geheel vergoed werd. Iedereen deed mee aan de oefening. De burgemeesters, de tweede kamer en ook onze minister van Justitie kon weer eens lekker ongenuanceerd zijn woorden kiezen.  Niet dat iemand daar nog raar van opkijkt, want hij doet wel vaker uitspraken waarvan je denkt dat het ministerieel onwaardig is. Het was een geruststelling dat de ME dit soort ongeregeldheden nog steeds in toom weet te houden, al hebben ze wel een kleine aanloop nodig om de scherpte terug te vinden en de ongeregeldheden in de kiem te smoren. We hebben nog geen leger op straat nodig.

Maar wat bleek…..

Het was echt!! Het gebeurde echt!! Niet in scène gezet. Dit kon toch niet waar zijn. De straat op gaan en moedwillig de boel saboteren?? Moedwillig ruiten inslaan van ondernemers die toch al op hun laatste strootje bijten als er überhaupt nog een strootje is? De boel in de fik steken omdat je boos bent, het er niet mee eens bent dat je ’s avonds na negen uur niet meer de straat op mag?   Ik kon het niet geloven! Onder welke steen heb je gelegen gaat niet meer op. In mijn hoofd klinkt: “Onder welke steen wil je liggen? Waar gaat het mis in je hoofd?”

Ik ben er ook zo klaar mee dat ik beperkt word in dat wat ik zou willen. Dat ik niet de mogelijkheid heb om….Echter weet ik nog steeds waarom we dit doen. We doen dit om te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt, dat jij ook naar dat ziekenhuis kunt wanneer je zorg nodig hebt. Er zijn heel veel mensen in ons land die veel grotere offers brengen dan jij. De horeca waar jij misschien wel zo graag naar toe wilt, blijft misschien nog wel langer dicht door dit gedrag. Die leuke kroegbaas heeft al maanden geen inkomen en door dit gedrag duurt dat misschien nog langer. Hoe denk je dat hij dat vindt als jij de volgende keer bij hem aan de bar staat. Als hij überhaupt nog een bar kan openen. Dat geldt ook voor alle andere middenstanders die nu al weken hun inkomen zien verdampen. Echt waar, ik snap niet wat je mankeert.

Ik ben ook helemaal klaar met al die maatregelen. Ik zou ook het liefst mijn lieve vrienden een knuffel geven en met hen op het terras een biertje drinken, maar ik hou vol. En jij zou ook vol moeten houden omdat het anders alleen maar langer duurt.

Misschien moet je bedenken dat je binnenkort aan je trekken kunt komen. Binnenkort zijn er namelijk verkiezingen. Je kunt dan je stem uitbrengen op die partij waarvan jij het idee hebt dat zij voor je belangen opkomen. En dan nog steeds zullen er in tijden van crisis – want dat is het nu – soms maatregelen worden genomen waar je niet blij van wordt. Maar doe in godsnaam normaal!

Marie-José Luttikholt

Marie-José Luttikholt

Na drie perioden als raadslid voor de PvdA Hengelo is Marie-José Luttikholt sinds 25 mei 2022 wethouder in de gemeente Hengelo. Tot haar portefeuille behoren WMO, zorg, welzijn, cultuur en de coördinatie van de wijkgerichte aanpak. Daarnaast is ze wijkwethouder voor Hengelose Es, Groot Driene en Wilderinkshoek. Contact opnemen met Marie-José kan via [email protected].

Meer over Marie-José Luttikholt