Column Marie-José Luttikholt

9 november 2020

De inwoners van de Verenigde Staten van Amerika gingen afgelopen week naar de stembus om, onder andere, een nieuwe president te kiezen. Joe Biden heeft wat mij betreft gelukkig gewonnen. Zou je kunnen zeggen dat in dit geëmotioneerde land – dat Amerika voor mijn gevoel is – gezond verstand gewonnen heeft van emotie? Of is het de wens van saamhorigheid die zegevierde over de thans heersende verdeeldheid? Hoe dan ook, Joe Biden heeft een enorme klus te klaren. Hoe in hemelsnaam kun je de eenheid in een land terugkrijgen dat verdeeld is tot op het bot.

Wat ik geweldig vind is dat de vicepresident een vrouw is. En dan nog wel een zwarte Aziatisch-Amerikaanse. Hoe zij het volk aanspreekt; kippenvel! Ik ben benieuwd hoe de Trump-aanhangers dit gaan verwerken. Zouden die drie kenmerken die in Kamala Harris samen komen, zonder dat ze er om heeft gevraagd, een brug kunnen slaan tussen de gepolariseerde groepen? Ik ga het volgen.

Over vier maanden zijn de Tweede Kamer verkiezingen in Nederland. Gelukkig is dit land niet zo verdeeld als Amerika en valt er meer te kiezen dan enkel uit twee partijen.

En toch……

Steeds vaker staan in Nederland mensen ook lijnrecht tegenover elkaar. Voor een deel wordt dit aangewakkerd door politici die het geen enkel probleem lijken te vinden groepen mensen tegen elkaar op te zetten. De betreffende politici lijken zich hier totaal niet verantwoordelijk voor te voelen. Het zou toch mooi zijn dat als je in de politieke arena wat roeptoetert, je vervolgens ook eens over je schouder kijkt om te zien wat je aanricht. Is dat te veel gevraagd?

Te veel gevraagd misschien niet. Maar kennelijk wel erg moeilijk. Het vraagt namelijk om het nemen van verantwoordelijkheid voor je gedrag en je gedachten. Uitspraken zul je moeten nuanceren. Dat betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor een samenhang in het land in plaats van het polariseren van verschillende groepen. Het is bijna nooit wit of zwart (of op z’n Amerikaans: rood of blauw). Laten we het in Nederland fatsoenlijk houden. Ik ga er dan ook vanuit dat in maart 2021 het gezonde verstand het hier wint van de emotie.