Column Wim Winter

Door Wim Winter op 4 januari 2021

2021

Tjonge, geboren in 1961, weet ik nog goed, aangeland in het jaar 1971 (10 jaar dus, ik kocht mijn eerste singeltje van Earth and Fire), dat ik dacht: 2000 dan ben ik 39 jaar, dat is oud!? Hoe ziet het leven er dan uit. Ik las toen nog de strips van The Eltons. Een Amerikaanse weergave van een gerobotiseerd leven in de toekomst. Met Rosi (de huisrobot) als toppunt van dienstbaarheid.  En nu, nu zijn al aangeland in 2021. Zomaar weer 21 jaar verder dan mijn fantasie toen kon reiken. Enorm.

2020, wat een jaar, en blij dat we dat achter de rug hebben. Een jaar van angst voor ziekte, een jaar van minder persoonlijke ontmoetingen, een jaar van beperkingen. In al mijn fantasieën had ik dat niet kunnen bedenken in 1971. George Orwell (1984), uitgebracht in 1949, had ik toen nog niet gelezen. Dat kwam een paar jaar later.  Veel van zijn voorspelling zijn aan het uitkomen. Kijk vooral naar China, waar vrijheid niet als het hoogste goed wordt beschouwd. Daar is ‘1984’ al uitgekomen. En dat gedachtegoed zijn ze aan het exporteren. Te beginnen met de nieuwe ‘zijderoute’, daarna economisch afhankelijke landen, die dan gedwongen worden in de VN niet meer de persoonlijke vrijheid als hoogste goed te zien.

En nu, 2021, naar ik hoop een geweldig jaar!! Een jaar waarin we  onze vrijheid weer terug krijgen. Een jaar van ontmoeting: in de stad, op terrassen, bij ledenvergaderingen, op festivals en jaarfeesten in buurt en wijk, maar ook onze eigen congressen! Ik kan er naar uit kijken. Laten we hopen op een jaar van ontmoeting en genieten van onze vrijheid. In de hoop dat we dat blijven koesteren. Zeggen en denken wat je wilt, zonder bang te hoeven zijn voor represailles.

En 2021 wordt ook nog een jaar van verkiezingen (Tweede Kamer) én een jaar van voorbereidende verkiezingen (Gemeenteraad).

De voorbereidingen voor beide verkiezingen zijn in volle gang. Achter de schermen nog. Ook in nauwe samenwerking met de ledenverenigingen van onze omringende gemeenten. De Tweede kamer verkiezingen zullen nog wel een ‘corona’ verkiezing worden. Met een groot gebrek aan persoonlijk contact. Voor sommige mensen is dit ‘gebrek aan contact’ aanleiding om te vervallen in complottheorieën en een verlangen naar ‘sterk’ (lees ondemocratisch) leiderschap.

Praat dus, waar het ook maar kan, met elkaar over de redenen om te stemmen, over de redenen om te kiezen voor partijen in het stabiele middenveld. Partijen die staan voor persoonlijke vrijheid en behoud van vrijheid van meningsuiting. Dat is waar het ondertussen over gaat. Onze vrijheid terug krijgen kan alleen door te stemmen op democratische partijen.

En dan heb ik nog een wens, een wens voor 2022: ik hoop dat de Gemeenteraadsverkiezing weer verkiezingen worden waarbij persoonlijk ontmoeting de ‘standaard’ is.

Op donderdag 7 januari is een eerste, uiteraard digitale,  ledenvergadering van 2021. We moeten een aantal keuzes maken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoop jullie allen daar dan even te zien.

En……. Laat je ajb inenten met het Coronavaccin.

Waar ben je naar op zoek?