Door Marie-José Luttikholt op 30 november 2020

Henk van der Meer is niet meer

Henk van der Meer is niet meer

Lieve Annie, familie, vrienden partijgenoten

Dinsdagavond kreeg ik het bericht van Annie dat Henk maandagavond was overleden. Ze vroeg of ik de partij wilde inlichten en of ik vandaag een speech wilde houden. Mijn antwoord was gelijk Ja.

Dat eerste was eenvoudig te doen, de partij inlichten maar dat tweede, hier vandaag staan en dan namens de Partij van de Arbeid een verhaal houden over/voor Henk?
Henk was voor mij veel meer dan Partij van de Arbeid, Henk was voor mij misschien wel helemaal Partij van de Arbeid. Henk was voor mij vooral gewoon Henk, die ik heb leren kennen binnen de partij van de Arbeid. Groot, sterk, duidelijk, lief en betrouwbaar. Een fijn mens om bij te zijn.

Henk was sociaal democraat in hart en nieren en dat stak hij niet onder stoelen of banken. Het was zijn levenswijze, zijn overtuiging.
Voor Henk was het normaal om iedereen gelijke kansen te geven en als je daar aan kunt bijdragen dan doe je dat. Hij vertelde vol trots over zijn moeder. In de oorlog kwamen de kinderen vaak in de straat bij elkaar spelen en dan maakte het niet uit welke achtergrond de kinderen hadden. Bij mijn moeder was iedereen welkom zei Henk. Ook vertelde Henk vol trots dat zijn moeder, die werkzaam was bij Stork niet zomaar alles pikte wat haar werd opgedragen. Zij stelde vragen wanneer zij het gevoel had dat iets niet eerlijk was of wel anders kon. Henk was ook trots op zijn moeder omdat ze als één van de eerste vrouwen in de gemeenteraad van Hengelo zat. Ook landelijk nam ze aan verschillende werkgroepen en adviesgroepen deel. Henk gaf altijd aan dat ze veel voor de partij heeft betekend, zowel lokaal als landelijk. Het deed Henk  dan ook zeer dat ze, toen ze was overleden, niet de aandacht kreeg vanuit de Partij van de Arbeid en de gemeente, die ze verdiende. Als het aan Henk had gelegen was er een straat naar haar vernoemd.
Aan dit alles kan ik geen verandering brengen, maar ik  hoop Henk dat ik dat hierbij nog een beetje goed heb gemaakt door ook je moeder nog even in het middelpunt te zetten.

Henk lijkt denk ik wel wat op zijn moeder, al heb ik haar nooit gekend. Maar uit zijn verhalen waren voor haar net als voor Henk de begrippen gelijkheid, rechtvaardigheid en iedereen gelijke kansen geven belangrijke waarden. Deze zaten als het ware in zijn genen. Henk vond het ingewikkeld als er iets gebeurde wat maakte dat die waarden in twijfel werden getrokken. Hij werd strijdbaar en liet horen wat hij er van vond. Hij schakelde zijn netwerk in om te proberen het zo voor elkaar te krijgen dat hij dacht dat het goed was. Henk vond het lastig te aanvaarden wanneer het voor zijn gevoel niet tot een goed einde werd gebracht.

Zijn drijfveren hebben hem en Annie veel en ver gebracht. Wat hebben jullie samen toch mooie dingen gedaan. Zo heb ik altijd adembenemend geluisterd naar jullie avonturen in Zweden. Het werk wat jullie daar samen hebben gedaan was niet altijd gemakkelijk maar wel fantastisch. Zonder oordeel alcoholisten en drugsverslaafden opvangen en hen een nieuwe kans geven.  Jullie hebben dit jaren met volle overtuiging gedaan. Tegenwoordig moet alles evidence based zijn. Jullie werkten vanuit jullie hart en met gezond boeren verstand en bereikten goede resultaten.  Jullie namen deze kinderen op in jullie gezin en een hele boel zijn hier nog steeds onderdeel van. Die kinderen bevinden zich op vele plekken in de wereld waardoor jullie telkens weer samen fantastische en avontuurlijke reizen hebben gemaakt.

Henk en Annie hebben jaren samen met Herman en Gerdie de seniorengroep van de Partij van de Arbeid geleid. Zij zorgden voor een onderwerp waar elke eerste donderdagochtend van de maand over gediscussieerd kon worden. Met name het voeren van de politieke discussie was voor Henk de drijfveer om deze ochtenden te organiseren. Toen deze ochtenden op een bepaald moment voor Henk meer het karakter kregen van ontmoeting voelde hij niet meer de motivatie om dit voor zijn rekening te nemen.
Als ik bij Henk en Annie kom is er altijd een warm welkom. Dag meid zegt Henk dan en Annie vraagt me altijd te gaan zitten. We praten met elkaar over de dagelijkse dingen en natuurlijk over de politiek.
Ik ben blij dat Henk de laatste tijd toch wat meer verrast was door de wijze waarop Asscher stand heeft gehouden in de kamer. Henk had er namelijk een hard hoofd in. Henk was van Diederick. Henk hield meer van de recht voor z’n raap mentaliteit. Dan wist je tenminste waar je aan toe was. Zo zat hij zelf ook in elkaar.
We wisten met z’n allen al een periode dat Henk zou komen te overlijden. En ook deze periode hebben jullie samen weer bijzonder doorlopen Annie. Wat hebben jullie goed voor elkaar gezorgd. Jij hebt Henk’s wensen tot aan het eind geprobeerd te respecteren en Henk heeft er samen met jou voor gezorgd dat jij niet met allerlei dingen achter blijft waar je niets mee kunt.  Mooi en bijzonder. Liefde!

Annie, ik zal net als anders regelmatig een kopje thee bij je komen drinken. Samen kunnen we dan de verhalen over Henk ophalen.

Marie-José Luttikholt

Marie-José Luttikholt

Na drie perioden als raadslid voor de PvdA Hengelo is Marie-José Luttikholt sinds 25 mei 2022 wethouder in de gemeente Hengelo. Tot haar portefeuille behoren WMO, zorg, welzijn, cultuur en de coördinatie van de wijkgerichte aanpak. Daarnaast is ze wijkwethouder voor Hengelose Es, Groot Driene en Wilderinkshoek. Contact opnemen met Marie-José kan via [email protected].

Meer over Marie-José Luttikholt