Huurders corporatiewoningen met meerdere eigen woningen

4 februari 2021

Geachte college van B&W,

In een artikel in het NRC handelsblad van 26-01-2021 hebben we kunnen lezen dat er in Nederland ruim duizend huurders zijn van corporatiewoningen die daarnaast eigenaar zijn van meerdere koophuizen. Het gaat om mensen die staan ingeschreven op het adres van een corporatiewoning en tegelijkertijd meerdere huizen, in elk geval deels, op hun naam hebben staan. In totaal zijn dat zeker 1.055 mensen, die samen 3.344 huizen bezitten.

In Hengelo zou het gaan om 4 corporatiebewoners die in totaal 18 huizen bezitten.

Ondanks de relatief lage aantallen zijn wij als fractie wel geschrokken van het feit dat dit blijkbaar bij wet niet verboden is. We zijn dan ook erg benieuwd welke middelen we eventueel kunnen inzetten om dit in de toekomst te voorkomen.

We willen u daarom de volgende vragen stellen:

  1. Is het college op de hoogte van dit artikel?
  2. Als PvdA vinden we dat, ondanks de lage aantallen, dit in principe niet zou moeten kunnen. Wat is de visie van het college hierop?
  3. Kan het college aangeven welke instrumenten de gemeente heeft, wellicht in samenwerking met Welbions, om dit soort praktijken te voorkomen?
  4. Als u die instrumenten heeft: Wanneer gaat u die dan inzetten? Heeft u deze instrumenten niet: Op welke wijze gaat u hier dan een signaal over afgeven aan het Rijk?

Met vriendelijke groet,

Imdat Yikilmaz
Raadslid PvdA Hengelo