PvdA dringt aan op invoering zelfbewoningsplicht

27 januari 2022

In de huidige krappe woningmarkt moeten woningzoekenden het bij het kopen van een woning vaak afleggen tegen beleggers. Steeds meer gemeenten komen hiertegen in actie. Door invoering van een zelfbewoningsplicht willen gemeenten hun greep op de koopwoningmarkt verstevigen. Zo krijgen starters eindelijk een eerlijke kans. Ook de PvdA dringt aan op het snel invoeren van een zelfbewoningsplicht in Hengelo.

Al tijdens de begrotingsbehandeling in november heeft de fractie van de PvdA een motie voor invoering van een zelfbewoningplicht ingediend. Deze is door een meerderheid van de raad aangenomen. Het college heeft de motie nog niet omgezet, maar geeft aan nog aanvullend onderzoek te willen doen. Tot de maatregel is ingevoerd is het voor beleggers nog steeds mogelijk om in grote getale huizen in Hengelo op te kopen. Het college geeft aan de onderzoeken in het voorjaar te hopen afronden.

Tijdens de raadsvergadering op 26 januari heeft fractievoorzitter Marie-José Luttikholt daarom aangedrongen op een snelle invoering van de zelfbewoningsplicht. “Ik mis bij het college de urgentie om de problemen op de woningmarkt aan te pakken”, aldus Luttikholt. “In deze wooncrisis moeten we creatief blijven en zorgen dat ook starters een betaalbare woning in Hengelo kunnen kopen.”

Sinds 1 januari 2022 hebben gemeenten de mogelijkheid een dergelijke regeling in te voeren. De PvdA wijst erop dat onderzoek van de Volkskrant heeft uitgewezen dat zeker 130 gemeenten overwegen een zelfbewoningsplicht in te stellen.