PvdA wil snelle invoering opkoopbescherming

21 juni 2022

De fractie van de PvdA is blij dat de Hengelose politiek vanavond dan eindelijk inhoudelijk over de invoering van de opkoopbescherming zal spreken. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie die de PvdA samen met de ChristenUnie en de SP in november 2021 heeft ingediend en die met grote meerderheid door de gemeenteraad is aangenomen. “Het heeft allemaal wel erg lang geduurd”, aldus Vincent ten Voorde, fractievoorzitter van de Hengelose PvdA. “Graag hadden we gezien dat de opkoopbescherming, net als in vele andere steden, ook in Hengelo al ingevoerd zou zijn.

De woningmarkt wordt nog steeds gekenmerkt door hoge prijzen, onvoldoende aanbod (met name van betaalbare huur- en koopwoningen) en dominerende rol van investeerders en projectontwikkelaars. Met name starters en jongeren hebben steeds minder kansen op de woningmarkt. De fractie van de PvdA heeft niet veel vertrouwen in de maatregelen die voortvloeien uit de nationale woon- en bouwagenda. “Het is nog maar de vraag of de ambitie om landelijk jaarlijks 100.000 woningen te bouwen überhaupt realistisch is.”

De PvdA vind dan ook dat elk middel om de ontwikkelingen op de woningmarkt te keren aangewend moeten worden. De opkoopbescherming is er daar één van.

Een opkoopbescherming kan worden toegepast op wijken waar meer dan 15% van de woningtransacties wordt uitgevoerd door investeerders. De fractie van de PvdA is van mening dat deze regeling moet worden ingevoerd in alle wijken in Hengelo waar dit het geval is en dit zo snel mogelijk in een huisvestingsverordening moet worden geregeld.

Om de woningmarkt te normaliseren zijn volgens de PvdA echter meer maatregelen nodig. Zo pleit de fractie ervoor om ook extra ambtelijke capaciteit in te zetten op het handhaven tegen illegale kamerverhuur. Een probleem dat ook in Hengelo actueel is

Daarnaast vraagt de PvdA het college om te kijken naar verdere aanvullende maatregelen. Zo zullen de mogelijkheden voor het invoeren van erfpachtregelingen of startersleningen onderzocht moeten gaan worden. Zo worden de mogelijkheden voor jongeren en starters om een woning te kopen aanzienlijk vergroot. De PvdA wil op korte termijn van het college concrete voorstellen terugzien.