De warmtetransitie slaagt alleen als iedereen mee kan doen

29 maart 2023

Gisterenavond is er in een politieke markt gesproken over het warmteprogramma. In het warmteprogramma wordt aangegeven hoe de gemeente Hengelo in de komende jaren aardgasvrij gemaakt kan worden. Namens de fractie heeft fractievoorzitter Vincent ten Voorde volgende bijdrage gehouden:

 

Voorzitter,

Samen met onze inwoners staan we voor een gigantische opgave: we gaan van het aardgas af. Dat betekent dat in de komende jaren ongeveer 39.000 woningen in onze gemeente aardgasvrij zullen worden gemaakt. Het warmteprogramma geeft aan hoe we dit kunnen bereiken. Veel is echter op dit moment nog onduidelijk. Voor ons, maar zeker ook voor onze inwoners. Dit zorgt voor scepsis en in sommige gevallen zelfs voor wantrouwen. We moeten op een aantal punten snel duidelijkheid geven om dit te kunnen wegnemen.

Die onduidelijkheid zit wat ons betreft met name rond de financiering. Want waar komt de rekening voor deze transitie te liggen? Bij de landelijke overheid, de lokale of bij onze inwoners. Veel zal afhangen van de inhoud van de warmtewet die het kabinet pas begin 2025 zal presenteren. Voor de PvdA blijft het belangrijk dat deze transitie voor onze inwoners betaalbaar blijft. Het is van belang dat we hierover snel duidelijkheid kunnen geven. Want het wegnemen van onduidelijkheden kan zorgen voor meer draagvlak voor de mogelijke alternatieven voor aardgas. Deze warmtetransitie slaagt alleen als iedereen mee kan doen.

Het is goed dat we in kaart hebben gebracht wat de mogelijke alternatieven voor aardgas per wijk zijn. Maar dit zorgt tegelijkertijd ook voor onduidelijkheid bij onze inwoners. Want wat betekent dit nu concreet voor hen? Welke keuzemogelijkheden hebben zij nog? Wanneer gaan zij daadwerkelijk van het gas af? En welke kosten komen nu concreet op onze inwoners af?

Het warmteprogramma waar we vanavond over praten zal op deze vragen nog geen antwoorden kunnen geven. De uitwerking zal plaats moeten vinden bij het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen. Deze zullen onze inwoners op wijkniveau duidelijkheid moeten geven. Onze oproep aan het college is dan ook: maak snel werk van de uitvoeringsplannen op wijkniveau. Wees duidelijk en open over dat wat gaat komen en kom samen met inwoners tot een gezamenlijk uitvoeringsprogramma voor hun wijk. De wijze waarop we onze inwoners betrekking bij dit proces is in onze ogen cruciaal voor het slagen van deze transitie.

Daarnaast kunnen onze inwoners nu ook al iets zelf doen. Namelijk, daar waar mogelijk, het isoleren van de eigen woning.  Niet gebruikte energie hoeven we immers ook niet op te wekken. Energiecoaches, financiële ondersteuning en (hopelijk) binnenkort ook een FIX-brigade staan klaar om inwoners hierbij te ondersteunen.

Voorzitter,

Tot slot. Vanavond hebben we het over het warmteprogramma. Nog niet over de concrete uitvoeringsprogramma’s voor de wijken. Ja, er zijn nog veel onduidelijkheden, maar 1 ding is glashelder: onze gemeente zal in de komende jaren de stap naar aardgasvrij moeten gaan maken. Het warmteprogramma biedt daarvoor een eerste, noodzakelijke stap. De PvdA-fractie zal daarom instemmen met het warmteprogramma en kijkt met interesse uit naar de uitwerking van de eerste uitvoeringsplannen.

Dank u wel.