Op 6 november is de beleidsbegroting voor 2025 in de gemeenteraad behandeld. Tijdens deze vergadering sprak fractievoorzitter Vincent ten Voorde namens de fractie de volgende bijdrage uit:
Voorzitter,
Ik wil mijn bijdrage vandaag beginnen in het jaar 2007.
Jan-Peter Balkenende is onze premier, Hyves is op zijn hoogtepunt, de PVV is net opgericht en 2007 was het jaar van de eerste Hashtag. Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden.
2007 was ook het jaar waarin ik naar Duitsland ben verhuisd om daar te gaan wonen en werken.
In de jaren daarna was mijn blik zowel qua werk als privé minder op Nederland gericht dan op mijn nieuwe thuisland. Veel maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland kreeg ik dan ook minder mee en dan vaakalleen nog maar via de media.
Na een aantal mooie jaren in Duitsland ben ik in 2021 weer terug naar Nederland gekomen.
Inmiddels was Mark Rutte alweer veel te lang premier, zaten we nog midden in de Coronapandemie en werd Max Verstappen voor de eerste keer wereldkampioen. Ook deze gebeurtenissen lijken inmiddels een eeuwigheid geleden.
Voorzitter,
Mij zijn bij mijn terugkeer echter nog wat zaken opgevallen. Of moet ik zeggen tegengevallen:
Nederland is somberder geworden. Het optimisme dat ik van ons land kende en dat bij Nederland past, is nog maar weinig te bespeuren. Nederland is harder geworden. De solidariteit die ons land zo kenmerkte is vaak ver te zoeken. En Nederland is rechtser geworden. Verworven rechten en tolerantie ten opzichte van anderen en andersdenkenden staan openlijk ter discussie.
Kortom, Nederland is veranderd. En helaas vaak niet ten goede.
Voorzitter,
Ben ik dan zelf somber? Nee, in tegendeel. Want ondanks alle somberheid en hardheid zie ik nog steeds lichtpuntjes in onze maatschappij.
De vele vrijwilligers die dagelijks in onze verenigingen en sportclubs ervoor zorgen dat onze jeugd kan sporten en een leuke vrije tijd kan hebben. De vele mensen die in onze Wijkhuyzen voor een fijne en warme omgevingzorgen, voor hen die dat nodig hebben. Buren die een gezamenlijk de schouders eronder zetten om hun buurt of wijk een stukje mooier en leefbaarder te maken.
En dat maakt me ook trots. Trots op de vele mensen die in Nederland dag in en dag uit de boel draaiende houden. En dat zonder ophef, zonder gedoe en vaak met onvoldoende waardering.
Deze mensen vormen in Nederland, ook in Hengelo, gelukkig nog een meerderheid.
Voorzitter,
Dan nu naar Hengelo en onze beleidsbegroting.
Twee weken geleden hebben we als Partij van de Arbeid al onze complimenten voor deze begroting uitgesproken. We houden koers. En dat in financieel lastige tijden. Lastig in tijden van een onbetrouwbare rijksoverheid. Lastig in tijden van een instabiel kabinet vol politieke
amateurs. Lastig in tijden van verkeerde politieke keuzes.
Enkele voorbeelden:
De BTW-verhoging van 12% op boeken, sport en cultuur: voor veel van onzeinwoners zal een bezoek aan de fitnessclub, het museum of het kopen vaneen nieuw boek steeds lastiger worden. Zeker als je bedenkt dat de prijzen voor boodschappen of andere producten dit jaar ook al bijna 4% zijn gestegen. Blijven we de komende jaren pleisters plakken met toeslagen en subsidies of gaan we er voor zorgen dat echt iedereen mee kan doen?
De voorgenomen intrekking van de spreidingswet en de bezuinigen op de IND en het COA: Ik heb het onlangs proberen uit te leggen aan vrienden die in Duitsland wonen. Een wet intrekken die bewezen werkt. Niet te bevatten en niet uit te leggen. En dat alleen omdat bepaalde partijen een belang hebben in het in stand houden van de opvangcrisis.
En dan de gemeentefinanciën. Steeds meer taken worden bij de gemeenten neergelegd, vergezeld van onvoldoende financiering om deze taken uit te voeren. Hengelo staat er in vergelijking met andere gemeenten nog redelijk voor, maar ik houdt mijn hart vast voor de komende jaren. Gaat het ons lukken om de voorzieningen in Hengelo in de benen te houden? Als het aan ons ligt wel!
Voorzitter,
Hengelo blijft een plek waar het mooi wonen, werken en leven is. In de beleidsbegroting voor 2025 staan weer mooie zaken om dat ook zo te houden. Daarnaast weten we, tegen de trend in, de lastenverhogingen voor onze inwoners, beperkt te houden. In tegenstelling tot het Rijk maken we hier wel de juiste politieke keuzes.
We trekken ons als overheid niet terug, maar brengen we de gemeente dichterbij door middel van het wijkgericht werken en de wijkaanpak. preventief signaleren in plaats van achteraf repareren.
We ondersteunen onze inwoners met het besparen van energie en het verduurzamen van hun woningen, zodat inwoners met een smalle beurs meer te besteden hebben.
We maken werk van toegankelijkheid, zodat daadwerkelijk iedereen mee kan doen.
We vangen vluchtelingen op en pakken daarmee onze verantwoordelijkheid. En dat doen we op z’n Hengelo’s: zonder ophef en zonder gedoe.
Voorzitter,
Ik rond af. Onze fractie zal deze begroting vol overtuiging steunen. In onze 2e termijn zal ik een toelichting geven op de ingediende moties.
Dank u wel.