Column Annemieke – Ons klimaat op drift
Noodweer in Noorwegen, Zweden, China, Zuid-Korea, Japan, de Filipijnen, Italië en Slovenië. Hitte en droogte op veel plekken op het noordelijk halfrond. Grote delen van Europa, Azië, Amerika en Antarctica beleven deze zomer extreem weer. Ons klimaat lijkt op drift en in een veel hoger tempo dan verwacht.
Ik maak me hier grote zorgen over. Klimaatverandering is een groot gevaar voor onze gezondheid, voedselproductie, waterveiligheid en natuur. Het is makkelijk om pessimistisch te worden als je de vele overstromingen en bosbranden ziet langskomen op tv. Maar we zijn het de generaties na ons, ik ben het mijn kinderen, verplicht om optimistisch aan de slag te gaan. We moeten aan de bak met maatregelen om ons aan te passen aan het veranderende klimaat, maar vooral met maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
Ik zie redenen om optimistisch te zijn. Het klimaat heeft nog nooit zo hoog op de agenda gestaan als nu. En pas wanneer veel mensen zich er druk over maken, is verandering echt mogelijk. De maatschappelijke wil om iets te doen aan het klimaat groeit, zowel bij consumenten als de mensen met politieke of maatschappelijke macht. Een mooie voorbeeld hiervan is de Green Deal, waarbij Europa als doel stelt om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit ambitieuze groene beleid heeft Frans Timmermans kortgeleden succesvol door Europa geloosd. En steeds meer mensen en bedrijven voelen de morele plicht om bij te dragen, het uitstoten van grote hoeveelheden CO2 is iets geworden waar je je een beetje voor schaamt. Bedrijven, overheden en ook inwoners weten dondersgoed dat ze in grote problemen komen als ze zich niet op tijd aanpassen. Daar bovenop is het economisch heel aantrekkelijk om aan te slag te gaan met groene technologieën, dit heeft de toekomst.
Maar hoe optimistisch ik ook ben, er is meer nodig om klimaatverandering daadwerkelijk te stoppen. Alhoewel alle beetjes helpen die jij en ik kunnen doen door groene keuzes te maken in ons huis, vervoer en consumeergedrag, blijft dit een druppel op de gloeiende plaat en is het ook niet voor iedereen haalbaar om deze keuzes te maken. De grote groene keuzes moeten komen van politici die het lef hebben om door te pakken, ook als dat pijn doet of moeilijk is. In Overijssel doen we dat bijvoorbeeld door actief aan de slag te gaan met het realiseren van clusters van windturbines. Europa is goed bezig met de Green Deal. Waar we nu nog dringend behoefte aan hebben is een kabinet dat weet door te pakken. Politieke leiders die aan de slag gaan met de energietransitie en klimaatadaptatie en ervoor zorgen dat iedereen hierin mee kan doen. Die het lef hebben om te kiezen voor het lange termijnbelang, ook als dat nu weerstand oproept. Deze tijd vraagt om grote solidariteit met volgende generaties en met degene die moeite hebben om mee te komen in de grote transities waarvoor we staan.
Wij en de generaties na ons hebben nú behoefte aan sociale en groene keuzes en ik zie de komende verkiezingen als een grote kans om als Nederland deze koerswijziging in te zetten. Dit is één reden waarom ik op 22 november optimistisch en vol overtuiging op PvdA/GL ga stemmen.