Samenwerking tussen PvdA en GroenLinks – Column Wim

Door Wim Winter op 12 september 2024

Als voorzitter van de PvdA afdeling Hengelo ben ik op dit moment natuurlijk nauw betrokken bij de groeiende samenwerking tussen PvdA en GroenLinks. Dit proces voorloopt voorspoedig maar de uitkomst in Hengelo is nu nog ongewis. Ik kan u vertellen dat het zeker geen sinecure is om in woord en gedrag een balans te vinden die een basis gaat vormen voor een goede toekomst samen. Maar, ondertussen is mij wel helder, dat alles een  kwestie is van tijd. Scherpe randen worden in de tijd ronder. Daarbij: het is een keuze van de  leden. Als voorzitter probeer ik dat leidend te laten zijn. En er zijn in Hengelo geen leden die meer stem hebben dan andere leden. Dus, Pvda en GroenLinks – leden, bemoei je er mee, kom aanstaande dinsdag 3 september naar de bijeenkomst die gaat over inhoudelijke keuzes voor Hengelo en welke waarden bij je afweging mee hebben gespeeld.

Over waarden gesproken. Dit hele proces zet mij enorm aan het denken waarom ik, toch al jaren, me sterk maar voor de sociaal democratie (lees PvdA, want dat is nu de enige partij die in mijn lijn denkt) in Hengelo, nu dan in deze rol als voorzitter. Ik kom telkens terug op gelijke kansen voor iedereen. Zoals Joop den Uyl het formuleerde: gelijke verdeling van macht, kennis en inkomen. Het huidige populisme is een reactie op het steeds meer ontbreken daarvan in onze samenleving. Rijken worden rijker, de armoede neemt toe. Als er geld verdeeld kan worden in Hengelo dan moet dat daar naar toe gaan. Er zijn rigoureuze maatregelen nodig om dit te bereiken. Waarom staan wij nog steeds toe dat het ene kind rijk aan het leven kan beginnen en het andere kind niet. Waarom staan we nog steeds toe dat studeren vaak te duur is voor de een en voor de andere wordt een koophuis aangeschaft in de stad van studie. Geld moet verdeeld worden over de jonge mensen die daarmee een gelijkwaardige kans hebben voor toegang tot macht, kennis en inkomen. Ook in Hengelo, waar we natuurlijk in de lokale setting niet zulke grote omwentelingen kunnen inzetten, liggen kansen om het geld te laten stromen naar jonge mensen voor een gelijkwaardige start in het leven.

Dit is een waarde die ik niet kwijt wil raken in de nieuwe beweging die aan het ontstaan is. Dit is een waarde die terug gaat komen in ons verkiezingsprogramma, of dat nou samen met GroenLinks is of niet.

Ik groet u allen en laten we blijven strijden voor een goede verdeling van macht, kennis en inkomen.

Wim Winter