Hoe betrokken wordt Hengelo bij de ontwikkelingen voor Airport Twente

11 juni 2024

Via de media heeft de fractie vernomen dat er op 10 juni door Defensie een informatiebijeenkomst is gehouden over het plan ‘Ruimte voor Defensie’. Tijdens deze bijeenkomst in Zwolle zijn ook de plannen toegelicht voor Airport Twente. Het gaat hierbij o.a. om de stationering van grote vrachtdrones. Ook zou Twente Airport zijn aangewezen als vliegveld voor gevechtsvliegtuigen, zowel van onze eigen strijdkrachten als ook van onze bondgenoten.

Het betreffende artikel maakt melding van de positieve houding van de colleges van de Provincie Overijssel en Gemeente Enschede als het gaat om de functie van reservevliegveld. Defensie wil volgens de berichtgeving nog een stap verder gaan en Airport Twente gebruiken voor het permanent onderbrengen van gevechtsvliegtuigen.

Deze ontwikkelingen zullen ook impact hebben op onze gemeente en onze inwoners. Te denken valt hierbij aan een duidelijke stijging van het aantal vliegbewegingen en de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast. De PvdA Hengelo vind het belangrijk dat ook Nederland haar bijdrage levert aan de veiligheid van Europa. Wel hebben wij vragen omtrent het proces en de betrokkenheid van onze gemeente binnen dit proces.

Fractievoorzitter Vincent ten Voorde heeft daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

  1. In hoeverre was het College op de hoogte van de belegde informatiebijeenkomst in Zwolle? Was er een afvaardiging (ambtelijk en/of bestuurlijk) vanuit gemeente Hengelo aanwezig?
  2. In hoeverre is het College vooraf meegenomen door Defensie in de mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor Airport Twente?
  3. Is het College vooraf op de hoogte gesteld van de positieve reactie vanuit Overijssel en Enschede als het gaat om de functie van reservevliegveld voor Defensie? Hoe kijkt zij tegen deze ontwikkeling aan?
  4. Hoe kijkt het College aan tegen het proces van informatievoorziening en het betrekken van omwonenden en aanliggende gemeenten van Airport Twente zoals dat tot nu toe door Defensie is uitgevoerd?
  5. Is het College bereid om het gesprek met Defensie te voeren, met als doel ook in Twente een informatiebijeenkomst voor onze inwoners te organiseren? Zo nee, waarom niet?
  6. Hoe kijkt het College aan tegen de geplande ontwikkelingen voor Airport Twente en de (mogelijke) gevolgen voor onze gemeente en haar inwoners?