Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat 2 op de 3 vrouwen tussen de 12 en 25 jaar wordt lastiggevallen op straat. Ze worden bijvoorbeeld nageroepen, nagefloten of achternagelopen. Uit het onderzoek blijkt dat het voornamelijk jonge vrouwen zijn die hier mee te maken hebben. 1 op de 3 vrouwen die wordt na-gesist of gefloten ervaart een onveilig of angstig gevoel en 85 procent van de vrouwen die achterna wordt gelopen voelt zich onveilig of bang.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 1 op de 3 mannen wel eens last heeft gehad van straatintimidatie.
Straatintimidatie zorgt ervoor dat onze inwoners zich onveilig voelen, sommige jonge vrouwen kiezen ervoor om bijvoorbeeld nooit alleen te fietsen, de bus te nemen, of altijd iemand te bellen als ze (’s avonds) over straat gaan.
Als PvdA vinden wij dit een onwenselijke situatie en vinden wij het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op straat.
Op 9 februari 2022, heeft onze Raad met algemene stemmen een motie aangenomen over straatintimidatie. Deze motie draagt het College op:
- Een plan van aanpak te maken om dit thema gericht aan te pakken, zodat dit duidelijker onderdeel wordt van het veiligheidsbeleid;
- Dit jaar dit plan van aanpak aan de gemeenteraad voor te leggen.
Als PvdA vinden wij dit een belangrijke motie, en zien we graag dat deze motie zo snel mogelijk uitgevoerd wordt, maar tot nu toe hebben wij als Raad niet vernomen hoe het ervoor staat en wanneer wij een uitgewerkt plan van aanpak kunnen verwachten.
De afgelopen weken is er een enquête verspreid door de gemeente over straatintimidatie. Hoewel de PvdA het heel goed vindt dat er onderzoek naar gedaan wordt, doet het wel vermoeden dat het plan van aanpak nog even op zich laat wachten.
In een artikel van 1Twente konden we lezen dat de gemeente Enschede een verbod heeft opgenomen in de APV, zich heeft aangemeld bij het programma Veilige Steden en een meldpunt heeft geopend waar seksueel wangedrag gemeld kan worden. Raadslid Nicolien Boekhoudt heeft daarom een aantal vragen voor aan het college:
- Is het plan van aanpak over dit thema klaar? Wanneer kunnen we verwachten dat de Raad het plan krijgt?
- Ziet het college net als wij dat er zo snel mogelijk wat moet gebeuren om onze inwoners een veilig gevoel op straat te geven?
- Ziet het college er heil in om net als Maassluis en Enschede een soortgelijke tekst op te nemen in de APV?