De menselijke maat, we hebben in Hengelo zeker nog wat te doen!
Geacht College,
De menselijke maat is voor de PvdA een belangrijk thema. Bij de uitvoering van de wet moet je oog blijven houden voor de individuele omstandigheden van de inwoner en binnen de kaders van de wet kijken wat nodig is om iemand weer verder te helpen. Met name daarom heeft de rijksoverheid ooit bedacht om de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeenten neer te leggen. Zij kennen hun inwoners immers het beste en kunnen samen met de inwoner het best bedenken, binnen de kaders van de wet, wat nodig is om mee te kunnen blijven doen. Dit geldt zowel voor de WMO zorg als de participatie wet, samen onder gebracht binnen het sociale domein.
Op 5 januari j.l hebben we vragen gesteld over de menselijke maat binnen de participatiewet. We hebben daar van u begin februari antwoorden op gekregen. Deze antwoorden waren voor ons niet zo specifiek, echter begrijpen wij ook dat als je vragen zo breed stelt, je ook een zelfde soort antwoord kunt verwachten.
Nu er een uitspraak is van rechtbank Overijssel, locatie Almelo, (datum 26-4-2021)waarbij de uitkeringsgerechtigde in het gelijk is gesteld en de gemeente Hengelo ten onrechte een uitkering heeft teruggevorderd stellen wij nieuwe, specifiekere vragen, waarbij we ook specifiekere antwoorden van het college verwachten.
Het gaat in deze uitspraak over het weglakken van uitgaven in de opgevraagde bankafschriften door de gemeente. Hierin zijn de bedragen overigens niet weggelakt.
In januari stelden wij o.a. onderstaande vragen. Deze waren ingegeven n.a.v. verschillende ervaringen die het ombudsteam van de PvdA in Hengelo heeft opgedaan tijdens de ondersteuning van inwoners bij het aanvragen van een uitkering binnen de participatiewet en het krantenartikel dat landelijke aandacht kreeg over de vrouw die boodschappen van haar moeder ontving en hierdoor een boete binnen de participatiewet opliep.
- Kan het college aangeven of er ook gevallen binnen de gemeente Hengelo bekend zijn waarbij achteraf gezien het niet toekennen van een participatiewet uitkering of het terugvorderen hiervan misschien anders beoordeeld had moeten worden als we de “menselijke maat” in acht hadden genomen?
Specifiekere vraag: Graag willen we nogmaals antwoord op deze vraag en dan nu bezien vanuit de uitspraak van de rechter. Hoeveel inwoners hebben op basis van dezelfde constatering een boete gekregen van de gemeente Hengelo zonder dat zij daarin de stap naar de rechter hebben gemaakt?
- Hoeveel bezwaarschriften zijn er over 2020 ingediend aangaande de participatiewet en in hoeveel van dit soort gevallen zou er als er met een “menselijke maat” zou worden gekeken verandering brengen in de uitkomst van de bezwaarschriften?
Specifiekere vraag; Hoeveel bezwaarschriften zijn er over 2018-2019-2020 ingediend aangaande de participatiewet betreffende dit specifieke thema en zijn ten onrechte beoordeeld gelet op de uitspraak van de rechter?
Nieuwe vragen in deze zijn:
- Is het college bereid de opgelegde terugvordering en boete terug te draaien en deze mensen individueel excuus aan te bieden, indien van toepassing?
- Is het college bereid om uit te zoeken welke consequenties de terugvordering en boete voor deze cliënt heeft gehad en hier ter compensatie iets tegenover te stellen, indien van toepassing?
- Kan het college aangeven om welk bedrag het in het totaal gaat over de afgelopen jaren?
- Kan het college aangeven wat deze uitspraak betekent voor de aansturing binnen deze afdeling van het sociale domein?
- Is het college bereid om binnen een politieke markt met de gemeenteraad van gedachten te wisselen over hoe we de menselijke maat binnen het sociale domein meer vorm kunnen geven?
We zijn blij dat het college ondertussen een voorstel heeft gemaakt “beleidsregels giften” dit geeft mensen binnen de participatiewet wat ruimte en privacy. Een beleidsregel welke uit gaat van vertrouwen.
Graag zien wij uw antwoorden tegemoet
Met vriendelijke groet
Marie-José Luttikholt
Fractievoorzitter PvdA Hengelo