Een passende woning voor iedereen!

30 april 2024

In Hengelo is net als in de rest van Nederland sprake van een wooncrisis. Hoewel we hard aan het bouwen zijn en echt een groei zien in beschikbare woningen, blijft het moeilijk voor inwoners om een geschikt huis te vinden. Met name jongeren en starters hebben het
moeilijk. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar de behoefte van onze inwoners, en nieuwe woonvormen te faciliteren.

In de omgevingsvisie Hart van Hengelo, kunnen we lezen dat friends houses de derde meest gewenste woonvorm is voor jongeren na het afstuderen. Friends houses zijn huizen waar vrienden samenwonen, een eigen slaapkamer hebben, maar andere ruimtes delen. Deze
woonvorm is vaak betaalbaarder voor jongeren en starters omdat de kosten verdeelt kunnen worden over meerdere mensen.

Friends houses worden alleen vaak gezien als huizen waar kamerverhuur plaatsvindt, en daar gelden bepaalde regels voor om huisjesmelkers het leven zuur te maken. Deze goede en belangrijke regels, beperken helaas wel de mogelijkheid voor friends houses in verschillende gemeentes. Wij denken dat dit ongewenst is, omdat friends houses niet alleen voldoen aan een behoefte, maar ook woningen efficiënter benutten.

In verschillende gemeentes zijn er initiatieven om friends houses te faciliteren, zoals Enschede, Zaandam, en Amsterdam, waarbij er zowel mogelijkheden zijn voor jongeren als 55+’ers om samen te wonen. Ons raadslid Nicolien Boekhoudt heeft daarom de volgende vragen aan het College van B&W gesteld:

1. Kan het college aangeven wat de gemiddelde wachttijd is voor een sociale huurwoning in Hengelo?
2. Kan het college aangeven of er momenteel mogelijkheden bestaan voor friends houses in Hengelo?
a. Zo ja, hoeveel van dergelijke woningen zijn er momenteel beschikbaar en hoe wordt dit gestimuleerd?
b. Zo nee, is het college bereid om het beleid te herzien en mogelijkheden te creëren voor deze vorm van samenwonen, gezien de groeiende behoefte onder jongeren, (en mogelijk ook andere generaties) aan alternatieve woonvormen?
3. Hoe staat het college ertegenover om andere woonvormen te stimuleren om het woningtekort te verminder en onze woningvoorraad beter te benutten?
4. Is het college bereid een plan op te stellen om alternatieve woonvormen zoals friends houses te faciliteren en aan te moedigen om de woningvoorraad efficiënter te gebruiken?

We houden je op de hoogte van de antwoorden en onze verdere inzet voor een passende woning voor iedereen!