Jeugdzorg, hoe nu verder?
Geacht College,
Op 18 december 2020 is het rapport van adviesbureau AEF over de tekorten in de jeugdzorg in opdracht van het Rijk en de VNG aangeboden aan staatsecretaris Paul Blokhuis.
Als PvdA zijn wij geschrokken van dit rapport. In dit rapport gaat het bijna alleen over het geld. Het kind, de jeugdige komt er niet aan te pas. Daarnaast wordt er geconcludeerd dat preventie en signalering geen kostenbesparing opleveren. Tussen de regels door lezen we ook dat men er niet afwijzend tegenover staat om een eigen bijdrage te vragen voor de jeugdzorg.
Als PvdA hebben we de volgende vragen:
- Is het college het met ons eens dat preventie en signalering weliswaar zorgen voor meerkosten, maar dat dit anderzijds een must is in het voorkomen van zwaardere zorg en dus behouden moet blijven?
- Is het college het met ons eens dat de periode dat de jeugdzorg bij de gemeenten is ondergebracht relatief nog maar een korte periode is en dat een transitie minimaal 10 jaar de tijd nodig heeft om te kunnen zeggen of het is gelukt of niet?
- De VNG lijkt met het rapport weg te lopen. Is het college het met ons eens dat het college met de vuist op tafel moet slaan omdat je het met elkaar eens moet worden over wat goede zorg is, en als je dat helder hebt daar ook een passend bedrag bij moet komen. De inhoud moet voorop blijven staan.
- Is het college het met ons eens dat er geen eigen bijdrage gevraagd mag worden in de jeugdzorg en dat dit van de agenda moet?
- Is het college het met ons eens dat het abonnements tarief binnen de WMO met stip op de agenda komen moet en dat dit een inkomensafhankelijke bijdrage moet worden.
- Is het college bereid bovenstaande punten binnenkort op de ledenvergadering van de VNG aan te kaarten.
Graag zien wij uw antwoorden tegemoet
Met vriendelijke groet
Marie-José Luttikholt
Fractievoorzitter PvdA Hengelo