Doneerringen voor Hengelo?

5 april 2023

Statiegeld hoort niet in de vuilnisbak en plastic flesjes dus ook niet. Toch zitten de prullenbakken er nog vol mee. Dat is zonde, want er verdwijnt geld in de prullenbak, de prullenbakken raken sneller vol én flesjes kunnen minder goed gerecycled worden. Sinds 1 april wordt er, naast de statiegeldflesjes, ook statiegeld geheven op blikjes.

Gelukkig is er een oplossing en dat is de doneerring. Een ijzeren ring rond vuilnisbakken waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten, zodat de flesjes ingeleverd kunnen worden en andere mensen het statiegeld kunnen innen.

De ring wordt al in meer dan 100 Duitse steden gebruikt en ruim 10 Nederlandse steden hebben het al ingevoerd of zijn bezig om een pilot te starten. Onze fractie is enthousiast over de doneerring. Het is een duurzaam én sociaal initiatief en we zouden graag zien dat we er in Hengelo ook mee aan de slag gaan.

Namens de fractie hebben we daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

  1. Vindt het college, net als de PvdA-fractie, dat de doneerring een mooi initiatief is en bijdraagt aan de sociale én duurzame doelen van onze gemeente?
  2. Is het College bereid om een pilot in Hengelo te starten met de doneerring en om – na de pilot – de gemeenteraad te informeren over hoe deze pilot verlopen is.
  3. Zo nee, waarom niet?