Een pareltje: Wijkleerbedrijf Helpende Handen Hengelo – column Nico

1 mei 2023

Voor het eerst een column van mijn hand voor de PvdA in Hengelo. Even wennen. Eerst het proces waar je over wil schrijven. Is toch lastig. Mijn eigen mening is dat het in ieder geval een sociaal betrokken onderwerp moet zijn. Dat is geruststellend, want alle onderwerpen bevatten wel sociale aspecten.

In het verleden heb ik lang gewerkt bij de gemeente Hengelo, sector Sociale Zaken. In 2008 ben ik overgegaan naar SWB. Belangrijkste reden was dat de gesubsidieerde arbeid aan “verbouwing” toe was. Er moest intensiever gewerkt worden aan het begeleiden van mensen met een afstand op de arbeidsmarkt naar een plek bij een reguliere werkgever. Dit gold zowel voor de medewerkers van SWB als voor de uitkeringsgerechtigden van Sociale Zaken en mensen met een gesubsidieerde baan. Eén van de succesvolle projecten welke is opgezet, met grote betrokkenheid van de gemeente Hengelo en SWB, is het Wijkleerbedrijf Helpende Handen Hengelo. Het project is gehuisvest in het wijkcentrum Hengelose Es. Dit jaar bestaat het alweer 11 jaar. Jaarlijks start er 2 groepen. Om met de ROC niveaus te spreken, een niveau 1 groep en een niveau 2 groep. Naast de gemeente Hengelo en SWB participeren het ROC van Twente, Carint-Reggeland en Calibris (kennisorganisatie van de zorg) in dit project.

Het kloppend hart van het project is Inge Rijnders. Zij is vanuit Carint Reggeland als coördinator aangesteld. Inge levert vanaf de start van Helpende Handen op alle fronten. Ze zorgt voor op de persoon toegesneden stageplaatsen, waakt als een moeder over haar kandidaten, zorgt voor enthousiasme onder alle participanten. Zorgt ervoor dat het onderwijs gewezen wordt op wat er speelt en waar ze vooral op moeten anticiperen. Met name is van belang dat er extra Nederlandse les wordt gegeven voor een groot deel van de kandidaten.

De kandidaten bestaan vooral uit alleenstaande moeders en vrouwelijke statushouders. Meestal zijn ze niet in het bezit van een startkwalificatie. Bij de start van een traject is het zaak dat de werkcoach van SWB (verzorgen o.a. de aanlevering van de kandidaten) en Inge Rijnders samen met de kandidaat alles bespreken wat er wordt verwacht en wat de belemmeringen zijn die overwonnen moeten worden. Vaak wordt, voordat het traject officieel start, al een korte stage ingezet om te bekijken waar er valkuilen zijn voor de kandidaat. In de periode voor de officiële start wordt ook gekeken of er kinderopvang e.d. moet worden geregeld.

Een kandidaat heeft een wekelijks programma van 32 uur, waarvan 8 uur scholing door het ROC. De scholing vindt voor de Entree-opleiding (niveau 1) plaats binnen het wijkcentrum. De niveau 2 opleiding wordt gegeven door het ROC in haar locatie in Almelo. De stages zijn veelal bij individuele mensen met een zorgvraag. Vaak worden mensen met een hulpvraag door een WMO medewerker verwezen naar Helpende Handen. Inge neemt met deze mensen goed door wat er mogelijk is en bespreekt ook of zij de kandidaat mede kunnen begeleiden. Vaak kan dat door aandacht te besteden aan de Nederlandse taal en de uitvoering van taken (win-win situatie). Daarnaast bieden verschillende zorgorganisaties (Carint Reggeland, TMZ en Manna) intramurale stageplaatsen. Veelal is de stage dan afgestemd op de mogelijkheden van het individu.

De meerwaarde van het project is dat alle individuele belemmeringen van de kandidaten goed in beeld zijn en dat er specifiek op gecoached wordt. De aanpak is dus zeker niet altijd met fluwelen handschoenen, er vinden ook stevige gesprekken plaats om de focus op het einddoel te houden. Maar dit gebeurt altijd met de menselijke maat. Resultaat is dat gemiddeld zo’n 90% van de kandidaten de eindstreep haalt. Vaak is er nog lang contact met een kandidaat na afloop. Dit komt niet dat dit bewust wordt gedaan vanuit het project, maar het is de kandidaat die graag nog even binnenloopt om te vertellen hoe het gaat. Ook is in deze tijd een baan weggelegd in de zorg voor de kandidaten na afloop. Voor niveau 1 is dat vaak een baan in de thuiszorg van 12 tot 24 uur bij mensen thuis en is vaak gekoppeld aan schoonmaak. Voor de niveau 2 mensen is er vaak een baan van 24 tot 36 uur in de zorgcentra voorhanden.

Ik heb zelf de eer gehad om een aantal jaren vanuit SWB betrokken te zijn bij dit project en nu ik met pensioen ben kom ik er regelmatig. Als Inge Rijnders vakantie heeft trek ik de stoute schoenen weer aan en tracht ik haar taken zo goed mogelijk waar te nemen. Altijd een feestje om te doen!!

Daarnaast zou het misschien een idee zijn om dit project te koppelen aan alle grote wijkcentra, zodat er in de toekomst voldoende medewerkers op niveau 1 en 2 voorhanden zijn voor de zorg.