Energiezuinig witgoed voor inwoners met een kleine portemonnee

3 maart 2023

De gemeente Arnhem is onlangs met een pilotproject gestart, waarbij inwoners met een laag inkomen waarvan bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine stuk is, een energiezuinig model ter vervanging krijgen. Dat stelt inwoners met een laag inkomen in staat meer te verduurzamen. De pilot gaat met terugwerkende kracht in van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2025. Met deze pilot hoopt het gemeentebestuur van Arnhem niet alleen verduurzaming te stimuleren, maar tevens de kosten voor een hoge(re) energierekening te beperken.

De fractie van de PvdA Hengelo is van mening dat ook onze inwoners actief moeten worden ondersteund bij verduurzaming. Een voorbeeld hiervan is de invoering van de FIX-brigade in Hengelo, mede naar aanleiding van een motie van onze fractie. De pilot van de gemeente Arnhem zou volgens de fractie ook een mooie aanvullende maatregel voor inwoners van onze gemeente kunnen zijn. Naar aanleiding van de pilot in Arnhem heeft de fractie daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

 

  1. Is het College het met ons een dat de inwoners met een kleine portemonnee actief moeten worden ondersteund met het verduurzamen van hun woning en dat de pilot van de gemeente Arnhem hiervan een goed voorbeeld is?
  2. Is het College bereid te kijken naar invoering van een dergelijk project in onze gemeente? Zo niet, kan het College aangeven wat hiervoor de beweegredenen zijn?
  3. Kan het College aangeven welke andere maatregelen er momenteel genomen worden om inwoners met een kleine portemonnee te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning en daarmee (hoge) kosten voor de energierekening te beperken?
  4. Welke maatregelen wil het College mogelijk nog aanvullend op bestaande maatregelen invoeren om onze inwoners bij verduurzaming te ondersteunen?