Hengelose energieregeling bereikt niet iedereen

10 december 2022

De gemeente Hengelo heeft begin oktober de Hengelose energieregeling vastgesteld. Deze bedraagt eenmalig € 800 voor inwoners die niet in aanmerking komen voor de landelijke energietoeslag. In de afgelopen weken heeft het College aangegeven dat de aanvragen voor deze lokale energietoeslag achterblijven bij de verwachtingen.

Ook de fractie van de PvdA heeft deze signalen vanuit inwoners en partners ontvangen. Als redenen worden genoemd dat de lokale regeling bij een grote groep inwoners niet bekend is of dat inwoners menen niet voor deze regeling in aanmerking te komen. Ook worden schaamte en taalproblemen als mogelijke oorzaken voor het niet aanvragen van de energieregeling genoemd. Daarnaast wordt ook aangegeven dat sommige inwoners moeite hebben met de aanvraagprocedure voor deze regeling

De PvdA Hengelo is van mening dat er maximale inzet moet plaatsvinden op het onder de aandacht brengen van deze belangrijke financiële ondersteuning voor onze inwoners. Hierbij moet wat ons betreft intensief worden opgetrokken met partners zoals Welbions en Wijkracht, om de drempel voor het aanvragen van de energieregeling voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden. Het is onze indruk dat dit tot nu toe nog onvoldoende plaatsvindt.

De fractie heeft daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

  1. Herkent het college bovenstaande signalen, dat een grote groep inwoners die recht hebben op toekenning van de lokale energietoeslag, deze nog niet hebben aangevraagd?
  2. Kan het College aangeven hoeveel huishoudens er inmiddels een aanvraag hebben gedaan voor de Hengelose energieregeling? Hoeveel van deze aanvragen zijn goedgekeurd?
  3. Kan het College aangeven op welke wijze er ‘reclame’ is gemaakt voor de Hengelose energieregeling? Hoe is getracht de doelgroepen te bereiken?
  4. Kan het College aangeven op welke wijze de bovengenoemde partners en hun netwerk zijn betrokken bij het bereiken van de doelgroep voor de Hengelose energieregeling? Is het College van mening dat dit voldoende is?
  5. De aanvraagperiode voor de Hengelose Energieregeling loopt op 31 december 2022 af. Is het College bereid de aanvraagperiode te verlengen (bijv. tot 1 maart 2023) om zodoende meer inwoners de gelegenheid te bieden een aanvraag te doen?