Door Nicolien Boekhoudt op 27 mei 2023

Het belang van de lokale politiek – column Nicolien

De afgelopen maanden is er weer veel gebeurd, en zo’n column is toch altijd een goed moment om even terug te kijken op wat we de afgelopen tijd hebben gedaan.

Vorige week was het zover, de raadsvergadering over het mobiliteitsplan, een plan dat bepalend is voor hoe onze gemeente er over 20 jaar uit gaat zien. Een plan dat wij in januari al uitvoerig besproken hebben op een ledenbijeenkomst.

Tijdens de ledenbijeenkomst hebben we het uitgebreid gehad over het bevorderen van fietsen, over de mooie onderdelen van het mobiliteitsplan; maar er waren ook zorgen.

Het onderzoek naar de verlenging van de Laan van Driene, als PvdA zijn we daar natuurlijk altijd kritisch op geweest, is het wel echt nodig? Er is toch al een onderzoek geweest? Is het wel de juiste oplossing? Maar we zijn ook tot de conclusie gekomen dat een onderzoek niet erg is, als de gemeenteraad maar aan zet blijft, en als het onderzoek zich focust op de doorstroming van Hengelo, en niet op één mogelijke oplossing.

Zo ben ik de politieke markt ingegaan, positief over het plan, maar dat onderzoek; daar moesten we toch echt nog wel wat toezeggingen van de wethouder van krijgen.

Die toezeggingen kwamen er; het onderzoek zal niet alleen over het verlengen van de Laan van Driene gaan, het onderzoek gaat over de doorstroming van Hengelo Noord en neemt dus alles mee, ook de ondertunneling van de Kuipersdijk.

Dat is natuurlijk mooi, maar ja dat was eigenlijk niet alles wat we graag wilden, hoe gaan we als Raad de regie houden?

Daar hebben we ons in de fractie nog over gebogen, wat vinden wij nou belangrijk dat er met dat onderzoek gebeurt? Hoe zorgen we dat het een onderzoek is dat uiteindelijk zorgt voor draagvlak? Voor ons was de conclusie; we willen puur de resultaten van dat onderzoek als Raad krijgen. Wat zegt dat onderzoeksbureau nou zelf? Zonder dat het college daar eerst conclusies en scenario’s aan verbindt. Vervolgens kunnen wij als Raad hierover het debat voeren, en hier onze conclusies uit trekken.

Dat was de toezegging die wij als fractie nog nodig hadden om in te stemmen met het mobiliteitsplan; inclusief het onderzoek. En vorige week woensdag was het zover; in mijn bijdrage heb ik de wethouder gevraagd om die toezegging. Die hebben we gekregen!

Voor mij was het mobiliteitsplan een voorbeeld van hoe belangrijk raadswerk is, we hebben het hier over een plan dat bepalend is voor de komende 20 jaar; als iemand die 23 is kan ik zeggen dat dat echt heel lang is 😉Het liet me ook zien hoe fijn en nuttig ledenbijeenkomsten zijn; want met de input van jullie kunnen wij een richting bepalen, wat vinden wij als PvdA nou écht belangrijk?

Naast het mobiliteitsplan is er de afgelopen tijd natuurlijk nog veel meer voorbijgekomen, zo ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin kunnen wij als gemeente bepalen wat wel en niet mag; waar je een vergunning voor nodig hebt en natuurlijk voorwaarden stellen voor ons deelvervoer. Hierbij hebben wij een amendement ingediend om straatintimidatie toe te voegen aan de APV. Waarmee straatintimidatie ook strafbaar is als er geen aangifte wordt gedaan, en dit is met een ruime meerderheid aangenomen! In 2022 is er al een motie ingediend om een plan van aanpak tegen straatintimidatie op te stellen (voor het eind van het jaar), tijdens de raadsvergadering heeft de burgemeester de toezegging gedaan dat dit er snel komt en dat er hard aan gewerkt wordt. Dus we blijven er mee bezig, want iedereen verdient het om veilig over straat te kunnen en zich ook ’s avonds thuis te voelen in Hengelo.

Ten slotte hebben we de afgelopen weken een aantal fractiebezoeken gehad, onder andere bij de Invalide Sport Vereniging Hengelo (ISVH), hierbij hebben we met het bestuur en de leden gesproken over hun mooie vereniging. Wat zij doen, wat voor maatschappelijke functie ze hebben, maar ook waar ze zich zorgen over maken. Want helaas hebben veel verenigingen ook zorgen, ook ISVH heeft te maken met dalende ledenaantallen, corona heeft ook hier een grote rol gespeeld. Daarnaast maakte ISVH zich zorgen over hun sportzaal en kantine, want die wordt verkocht en ze wisten niet of en hoe lang ze hier nog gebruik van kunnen maken. Nou kunnen wij als politiek natuurlijk niet alle problemen oplossen en kunnen wij de ledenaantallen niet verbeteren, maar we kunnen het probleem van de sportzaal wel verbeteren. Daarom heb ik in de afgelopen raadsvergadering vragen gesteld over deze situatie, want ISVH verdient duidelijkheid zodat ze zich in kunnen schrijven voor competities, en Hengelo verdient een invalide sportvereniging! Hierbij heeft de wethouder de toezegging gedaan dat ISVH in ieder geval tot juli 2024 in de sportzaal mag blijven, natuurlijk zijn we blij met deze toezegging maar we blijven het ook volgen, want ook na juli 2024 verdient ISVH een mooie locatie!

Het blijft toch bijzonder hoe we lokaal het verschil kunnen maken, en hoe tastbaar dat soms is. Maar als fractie en als partij kunnen wij het niet zonder het afdelingsbestuur, dus ook vanuit mij de oproep om als je wat tijd hebt toch te overwegen je hiervoor in te zetten! We zijn een ontzettend mooie partij met veel potentie, en daarnaast is het natuurlijk ook nog eens super gezellig. Het bestuur heeft alleen wel ondersteuning nodig om onze potentie te benutten en die leuke (en inhoudelijke) activiteiten te organiseren!

Nicolien Boekhoudt

Nicolien Boekhoudt

Nicolien woont sinds haar achttiende in Hengelo, ze komt uit Enschede. Nicolien studeert cyber security in Enschede en Münster. Daarnaast is ze vrijwilliger bij het Taalplein van de Bibliotheek in Hengelo. Ook maakt ze veel muziek en speelt in verschillende orkesten. Ze vind het belangrijk dat Hengelo een plek is waar iedereen fijn kan wonen,

Meer over Nicolien Boekhoudt