Motie FIX-brigade unaniem aangenomen

28 oktober 2022

Hoe kunnen we Hengeloërs met een smalle beurs helpen met kleine isolerende maatregelen en daarnaast doelgroepen aan waardevolle werkervaring helpen? De FIX-brigade kan een mogelijk oplossing voor beide vraagstukken zijn. In Amsterdam en Zaanstad is deze aanpak al succesvol uitgerold. De PvdA-fractie wil nu ook kijken of deze aanpak wat voor Hengelo kan zijn. De motie hierover werd afgelopen woensdagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De FIX-brigade is een project waarin langdurig werklozen of statushouders inwoners als energieklusser helpen met het doen van de kleine duurzame aanpassingen. Zij doen daarmee werkervaring op. Het helpt nieuwkomers ook om te integreren.

De gemeente Hengelo heeft op dit moment al een energieregeling om inwoners te helpen die te maken hebben met energiearmoede. Mensen die daarvoor in aanmerking komen, kunnen gratis energieadvies krijgen van energiecoaches. Ook is het mogelijk om een energiebox aan te vragen met energiebesparende artikelen. Bij de aanvraag van de energiebox kunnen inwoners aangeven of ze hulp willen met uitvoeren van die maatregelen? Die worden vervolgens uitgevoerd door de SWB. De FIX-brigade is daarom een mooie aanvulling op bestaande regelingen.

Fractievoorzitter Vincent ten Voorde heeft afgelopen week bij 1Twente een toelichting gegeven op het initiatief. Hier kun je het item terugkijken: FIX-brigade moet Hengeloër met smalle beurs helpen met kleine isolerende maatregelen – 1Twente