Door op 10 december 2014

PvdA Hengelo kritisch over hightech ontwikkeling luchthaven

De PvdA-fractie in de Hengelose gemeenteraad is blij met de economische visie van de commissie van wijzen, maar maakt zich zorgen over de plannen voor het luchthaventerrein. Het ontwikkelen van een ‘technology base’ op het luchthaventerrein zou slecht zijn voor de andere Twentse bedrijventerreinen.

Deze week nemen de gemeenteraad van Enschede en provinciale staten van Enschede een besluit over het rapport van de ‘commissie van wijzen’. Deze commissie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van het terrein van de voormalige luchthaven.

De PvdA in Hengelo is enthousiast over de visie die de commissie van wijzen heeft gepresenteerd op de toekomst van de Twentse economie. Door Twente te profileren als technologische regio met hightech bedrijven en maakindustrie ligt er een geweldige kans om de Twentse economie te versterken en de werkgelegenheid te stimuleren. De PvdA wil dat de Twentse gemeenten, de provincie, het bedrijfsleven en instellingen zoals de Universiteit Twente en Saxion de handen ineen slaan om deze visie zo snel mogelijk uit te voeren.

De PvdA is kritisch over de realisatie van een ‘technology base’ op het luchthaventerrein. PvdA-fractievoorzitter Maarten Hollander: ‘We hebben in Twente op dit moment een fors overschot aan bedrijventerreinen. Kijk bijvoorbeeld naar het XL Businesspark bij Almelo en de Westermaat Veldkamp in Hengelo. We hebben met de grote Twentse gemeenten de afspraak gemaakt dat eerst bestaande bedrijventerreinen gevuld moeten worden. Met de plannen voor een technology base op het luchthaventerrein komt er alleen maar meer bedrijventerrein bij. Ik kan me niet voorstellen dat een ‘technology base’ geen plek kan krijgen op bestaande bedrijventerreinen.

Daarnaast vraagt de PvdA zich af of een nieuwe hightech ontwikkeling, naast bijvoorbeeld het Business en Science Park en de High Tech campus van Thales, niet leidt tot teveel versnippering.

De gemeenteraadsfractie heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Hengelo. De fractie wil daarbij weten hoe het college aankijkt tegen de plannen voor het luchthaventerrein en vraagt zich af of deze ontwikkeling wel past binnen de gemaakte afspraken voor bedrijventerreinen in de regio. Daarnaast wil de fractie, zodra er voldoende duidelijk is over de plannen, een debat in de Hengelose gemeenteraad over de consequenties voor de regio.

De schriftelijke vragen leest u hier: Schriftelijke vragen technology base Twente