Verder met een schone lei: verkort de BKR-registratie

12 januari 2023

Wanneer je schulden hebt of bepaalde leningen aangaat, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het BKR houdt bij wie geld leent en wie betalingsachterstanden heeft. Een (negatieve) BKR-registratie kan een lange tijd nadelige gevolgen hebben. De registratie kan je bijvoorbeeld belemmeren om een huis te kopen of huren. Iedereen heeft recht op een tweede kans. Het recht om weer met een schone lei te beginnen.

Voor mensen die eenmaal in de schulden zijn beland, is dat een droom die lang buiten beeld blijft. Het totale traject vanaf het ontstaan van problematische schulden, de drempel overgaan om hulp te vragen, de intake voor een schuldsaneringstraject en dan het driejarig schuldsaneringstraject zelf: bij elkaar gaat het om vele jaren. En daar komen dan zelfs nog vijf jaren bij. Want als je dan eindelijk je schulden afgelost hebt, volgt dus nog de BKR-registratie. Door die kredietregistratie staat je leven nog langer “on hold”.

De PvdA Hengelo wil mensen die net uit de schulden zijn gekomen, perspectief kunnen bieden. Natuurlijk is altijd enige voorzichtigheid geboden, maar het is de vraag of vijf jaar kredietregistratie niet te lang is, met het oog op het weer volwaardig kunnen meedoen aan de maatschappij. De inschrijving bij het BKR is bedoeld om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden, maar in de praktijk werkt de registratie echter vooral belemmerend en niet zozeer beschermend.

Zeker nu gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4) hebben besloten om per 1 januari de periode van vijf jaar verkorten naar zes maanden, wil de PvdA Hengelo kijken of we ook in onze gemeente mensen die uit de schulden komen een kans kunnen geven om sneller met een schone lei te beginnen. Daarom stellen we schriftelijke vragen om te kijken naar de mogelijkheden voor Hengelo:

  1. Heeft het college kennisgenomen van het bericht dat de G4 steden hebben besloten de BKR-registratie na een schuldentraject te verlagen?
  2. Vindt het college het wenselijk om de totale lengte van het schuldentraject te verkorten? Zo nee, waarom niet?
  3. Herkent het college het beeld dat een BKR-registratie van vijf jaar een lange periode is waarmee het mensen – die al een jarenlange schuldsanering achter de rug hebben gehad – moeilijk wordt gemaakt om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij?
  4. Wordt in Hengelo in individuele gevallen al eens gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de BKR-registratie in te korten?
  5. Wil het college onderzoeken of ook in Hengelo de duur van de BKR-registratie generiek kan worden teruggebracht, in lijn met het besluit van de G4? Zo nee, waarom niet?
  6. Welke andere mogelijkheden ziet het college om de totale lengte van het schuldentraject te verkorten?