Zichtbaar zijn en het verschil maken

7 januari 2023

Het nieuwe jaar is aangebroken. Traditioneel een moment om de balans op te maken en te bepalen wat onze aandacht nodig heeft.

Het afgelopen jaar was een druk en bewogen jaar. Na een geslaagde verkiezingscampagne namen voor de PvdA Hengelo nieuwe raadsleden zitting in de gemeenteraad en konden we met Marie-José een wethouder aan het nieuwe college leveren. Met het nieuwe team proberen we het verschil te maken en ons in te zetten voor onze inwoners. In de loop van het afgelopen jaar kregen we met Richard en Pieter twee enthousiaste nieuwe fractieleden, binnenkort zullen we bekendmaken wie Daniëlle als raadslid zal gaan opvolgen.

Ook inhoudelijk was het een druk en bewogen jaar.

Zo werden we voor de zomervakantie als fractie geconfronteerd met het transformatieplan sociaal domein. Vanuit de gedachte dat het écht anders moet binnen het sociale domein, hebben we het college een aantal kaders voor de transformatie meegegeven: inzetten op een wijkgerichte aanpak, meer aandacht voor preventie, een nieuw inkoopproces en het blijven bieden van maatwerk. Deze kaders zullen voor ons in het komende jaar ook bij de uitvoering van het transformatieplan de maatstaf blijven. We zullen het proces kritisch, maar constructief blijven volgen.

Daarnaast werden we op lokaal niveau geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. Stijgende energieprijzen, hoge inflatie en onzekerheid over de toekomst zijn slechts enkele zaken waar we het afgelopen jaar allemaal mee te maken kregen.

Aanvullend op de landelijke energietoeslag hebben we als gemeenteraad aanvullend een lokale energietoeslag besloten. Een kleine, maar belangrijke financiële ondersteuning voor inwoners die niet altijd in aanmerking komen voor de landelijke regelingen. Als fractie hebben we er aandacht voor gevraagd om deze regeling breed onder de aandacht te brengen bij onze inwoners. Dit na signalen dat veel inwoners niet op de hoogte zijn van deze lokale ondersteuning. Ook is het ons gelukt om het college zo ver te krijgen dat ook studenten met een eigen huishouden gebruik kunnen maken van de energietoeslag. Niet vanzelfsprekend, maar door de inzet van Nicolien is het gelukt om hier doorlopend aandacht voor te vragen. Met succes!

Verder zijn we er trots op dat in Hengelo de opkoopbescherming is ingevoerd. Een maatregel waar de PvdA Hengelo zich ook in de campagne sterk voor heeft gemaakt. Samen met de herinvoering van startersleningen en het bouwen van voldoende en betaalbare woningen vergroten we de kans voor onze inwoners op een passend (t)huis. En tijdens de begrotingsbehandeling hebben we er samen met de ChristenUnie voor gezorgd dat er meer financiële middelen naar toegankelijkheid gaan. Hiermee kunnen we de deelname aan de maatschappij van een grote groep inwoners vergroten.

2023 zal ook weer een uitdagend jaar worden. In de komende periode zullen we als raad het mobiliteitsplan 2040 vaststellen. Hoe gaan we de stad verkeersveilig en bereikbaar houden? Hoe houden we Hengelo leefbaar? Hierover gaan we als fractie op 26 januari graag met jullie in gesprek!

Daarnaast zullen we ons intensief bezighouden met de uitvoering van het transformatieplan sociaal domein, zal duidelijk worden hoe het college de wijkgerichte aanpak wil inrichten en staat het huisvestingsplan voor onze scholen op het programma van de raad. Daarnaast willen we dat onze gemeente, ook de gemeentelijke organisatie, diverser en incusiever wordt.

Allen onderwerpen die ook financieel impact zullen hebben.

In het komende jaar willen we als fractie onze zichtbaarheid vergroten. Niet alleen door met de fractie meer werkbezoeken te doen, maar ook door fysiek aanwezig te willen zijn in onze wijken. Fractievergaderingen zullen niet alleen in het gemeentehuis, maar ook in buurthuizen plaatsvinden. Daarnaast willen we vanaf het voorjaar ook actief de wijken in en zo aanspreekbaar zijn voor onze inwoners. We nodigen onze leden van harte uit hier aan deel te nemen!

2023 beloofd politiek gezien wederom geen saai jaar te worden. Mede namens de fractie wens ik je een fijn, voorspoedig en vooral gezond nieuw jaar toe!

Vincent ten Voorde

Fractievoorzitter PvdA Hengelo