Column Marie José – Een nieuwe jas

Door Marie-José Luttikholt op 3 augustus 2023

Onzeker ben ik er nog over. Ik draai nog een paar keer rond voor de spiegel en kijk of zij echt wel zo mooi staat als mij verteld wordt. In mijn oude jas voelde ik me toch comfortabeler. Ik weet wat ik er aan heb. Wanneer ik hem wel en niet kan dragen. Welke warmte hij mij geeft en ook hoe ik er zo af en toe heerlijk in kan wonen. Soms zelfs verstoppen. Ik voel me er sterk en zeker door en loop er rechtop de wereld mee in. Ik weet wat de oude jas mij brengt. Ik wil er eigenlijk geen afscheid van nemen.

Ik kijk maar weer eens in de spiegel. Wat gaat deze nieuwe jas mij brengen? Gaat hij ook voelen als vertrouwd? Vele mensen om mij heen zeggen dat mijn oude jas tot op de draad toe is versleten, maar ik zie het nog niet zo. Al die eigenschappen die ik hierboven al noemde zie ik nog niet zo in die nieuwe jas. De garantie dat ik die eigenschappen ga ervaren krijg ik mee tot aan de voordeur.

Ik besluit de jas te kopen. Ik doe het toch. Niemand zal mij kwalijk nemen dat ik zo af en toe, als ik mij wat onzeker voel die oude jas nog weer eens aantrek. Dat zal vanzelf minder worden als ik in die nieuwe jas ook goede eigenschappen ga ontdekken. Zo voelt voor mij eigenlijk de samenwerking die we aangaan met GroenLinks. Komen de voor mij zo belangrijke idealen die we als PvdA hebben, onze waarden waar ik mij bij thuis voel wel voldoende tot haar recht in die samenwerking? De waarden waarmee ik elke dag opsta en die ik meegeef aan mijn kinderen, zal ik die niet kwijtraken?

Soms moet je echter ook stappen durven zetten om ergens te komen. Dat snap ik heel goed. Neem mij niet kwalijk dat ik tijd nodig heb om hier aan te wennen en zo af en toe terug zal vallen in alleen de waarden en idealen van de PvdA om dat die zo vertrouwd voor mij zijn en mij zekerheid bieden. Dat Frans Timmermans nu naar voren is geschoven als lijsttrekker helpt mij wel om de stap wat gemakkelijker te maken. Hij vertegenwoordigd voor mij oud en nieuw ineen. Ik hoop dat op de lijst die wordt samengesteld voor de tweede kamer meer van dit soort mensen staan. Ik denk dat dit helpt om zo veel mogelijk mensen mee te krijgen in de linkse samenwerking. Dat we zo weinig mogelijk mensen kwijtraken. Zij zullen er mede zorg voor dragen dat die nieuwe jas beter gaat passen.

Marie-José Luttikholt

Marie-José Luttikholt

Na drie perioden als raadslid voor de PvdA Hengelo is Marie-José Luttikholt sinds 25 mei 2022 wethouder in de gemeente Hengelo. Tot haar portefeuille behoren WMO, zorg, welzijn, cultuur en de coördinatie van de wijkgerichte aanpak. Daarnaast is ze wijkwethouder voor Hengelose Es, Groot Driene en Wilderinkshoek. Contact opnemen met Marie-José kan via [email protected].

Meer over Marie-José Luttikholt